Muhammad Haroon Shaukat: Pakistan Bağımsızlık Günü

File foto of Ambassador Haroon Shaukat
Pakistan, varlığının 67. yılını kutluyor. Bu gün Güney Asya Müslümanlarının büyük lider Mohammad Ali Cinnah'ın güçlü ve dinamik önderliğinde 14 Ağustos 1947'de gerçekleştirdikleri ayrı bir devlet için tarihi mücadelelerinde bir dönüm noktasını temsil ediyor. Cinnah, Pakistan'ı demokrasinin, meşrutiyetin ve hukuk üstünlüğünün hakim olduğu refah bir devlet olarak hayal etmişti. Büyük Önder Muhammad Ali Cinnah'ın hayali olan güçlü, modern ve ilerici bir Pakistan'ı gerçekleştirmek için Pakistan halkı sayısız zorluklarla karşı karşıya gelmiştir. Sosyoekonomik zorluklara, savaşlara, çatışmalara ve doğal afetlere rağmen, Pakistan halkı başları dik bir şekilde ve canlı umutlarla bütün bu sorunların üstesinden gelmiştir. Bugün, Pakistan'da demokrasi sağlam bir şekilde yerleşmiştir. Güçlü ve canlı bir sivil topluma, özgür ve dinamik basına ve
bağımsız bir yargıya sahibiz.
Bu yılın mayıs ayında yapılan tarihi seçimlerde, Pakistan halkı belirgin bir şekilde Başbakan Mian Muhammad Nawaz Şarif liderliğindeki yeni hükümete yetkiyi vermiştir. Türkiye ile güçlü ve stratejik bir ortaklık kurmak, özellikle ekonomik ve ticari ilişkilere nitelik ve miktarsal açıdan değişiklik getirmek yeni hükümetin büyük arzusudur.
İki ülke arasındaki ortak ve baki iyi niyet ve Lahor'daki Metrobüs ve Katı Atık Yönetimi projeleri, Sind'deki rüzgar enerjisi projesi ve deprem ve selden etkilenen bölgelerdeki sayısız yeniden yapılandırma ve iyileştirme projeleri gibi son zamanlarda yapılan projeler bu işbirliği geliştirmek için sağlam bir temel oluşturmaktadır.
Böyle başarı hikayelerin iki ülkenin girişimcilerini farklı alanlarda motive etmesini umuyorum. 180 milyonun üzerinde bir nüfusa ve mükemmel insan ve malzeme kaynaklarına sahip bir ülke olarak, Pakistan potansiyel bir ekonomik güç merkezi.
Tekstil, otomobil, elektrik, çimento ve gıda endüstrisi üzerine güçlü bir üretim tabanına sahip bir ülkedir. Aynı zamanda, Pakistan pamuk, pirinç, buğday, şekerkamışı ve süt üretiminde, özellikle manda sütü üretiminde, dünya lideridir. Dolayısıyla, Pakistan enerji, inşaat, özellikle düşük maliyetli konut inşaatı, telekomünikasyon ve tarıma dayalı sektörleri Türk yatırımcılara cazip bir piyasa oluşturmaktadır. Pakistan'daki yeni hükümet kapsamlı bir sosyoekonomik geliştirme programına başlarken, Türkiye geniş tecrübesiyle ve en iyi yöntemleriyle Pakistan için hem ideal hem de örnek bir ortak olacaktır. İki ülkenin hükümetleri iki ülkenin iş adamları ve girişimcileri için kolaylaştırıcı çerçeveler sağlamak ve iki ülkenin özel sektörleri arasında etkili ortak çalışma alanları yaratmak için aktif bir şekilde çalışıyor.
Bu kutlu günde, Türkiye ile her alanda zamanla sınanmış dostluğumuzu, dayanışmamızı, yakın işbirliğimizi ve ortaklığımızı daha da derinleştirme ve bu örnek ilişkiyi yeni seviyelere ulaştırma arzumuzu yinelemek istiyorum.
Yaşasın Türk-Pakistan Dostluğu!
Published on 15.08.2013
Courtesy: Sabah  http://www.sabah.com.tr/Ankara/2013/08/15/muhammad-haroon-shaukat-pakistan-bagimsizlik-gunu

Translation:
Independence Day of Pakistan
Today, Pakistan is commemorating the 67th birthday of its existence. This day represents a milestone for the Muslims of the South Asia. This day they succeeded in their heroic struggle for achieving a separate homeland under the able and dynamic leadership of our great leader Mohammad Ali Jinnah on 14th August 1947. Jinnah’s envisioned Pakistan as a welfare state where democracy, constitutionalism and rule of law would reign supreme.
The people of Pakistan had to face numerous challenges in realizing Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah’s vision for a strong, modern and progressive Pakistan. Despite socio-economic difficulties, wars, conflict and natural disasters, the Pakistani people remained resilient in facing all difficulties with their heads high and hopes alive. Today, democracy in Pakistan is deeply entrenched. We have a robust and vibrant civil society, a free and dynamic media and a strong and independent judiciary.
In the recent historic elections held in May this year, the people of Pakistan have given a clear mandate to a new government under the leadership of Prime Minister Mian Muhammad Nawaz Sharif. It is the strong desire of the new government to forge a strong strategic partnership with Turkey and especially for bringing a qualitative and quantitative change in our economic and commercial relations. Mutual and abiding goodwill between the two countries and success of recent projects such  as Metro Bus and Solid Waste Management in Lahore, wind energy in Sindh and numerous reconstruction and rehabilitation projects in earthquake and flood affected areas provide a solid foundation to enhance this cooperation. I hope that such success stories would motivate entrepreneurs of both countries in diverse fields.   
Pakistan with a population of over 180 million people and endowed with excellent human and material sources, is a potential economic power house. It has a strong manufacturing base centered on textiles, auto-mobiles, electrical goods, cement and food industries. Pakistan is also a world leader in the production of cotton, rice, wheat, sugarcane and milk, specially buffalo milk. Pakistan’s energy, construction, specially low-cost housing, telecommunication and agro-based sectors are thus an attractive market for Turkish investors.
As the new government in Pakistan embarks on a comprehensive socio-economic development programme, Turkey with its vast experience and best practices could serve both as a model and an ideal partner for Pakistan. The two governments are vigorously working for providing facilitative frameworks to the traders and entrepreneurs of the two countries and for creating an effective interface between the private sectors of the two countries.
On this auspicious day, I wish to reiterate our strong desire to further deepen our time tested friendship, solidarity and close cooperation and collaboration with Turkey in all spheres and to take this exemplary relationship to new heights.
Long live Pak-Turk friendship! 

No comments:

Post a Comment