Türkiye ve Pakistan savunma işbirliğinin artması için taahütte bulundular

ANKARA, 29 Ocak 2014: İki kardeş ülke, Türkiye ve Pakistan, savunma alanındaki işbirliğini daha da arttırmak için yoğun çaba göstereceklerini taahhüt ettiler. Bu amaçla, Pakistan Savunma Üretim Bakanı Rana Tanveer Hussain, Türk Milli Savunma Bakanı ve Ankara’daki savunma endüstri kuruluşları, çeşitli önerileri tartıştılar.

Pakistan savunma heyetinin başkanı Rana Tanveer Hussain, 28 Ocak-03 Şubat 2014 tarihleri arasında, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın konuğu olarak Türkiye’yi ziyaret etmektedir.
Pakistanlı Bakan, Türk Savunma endüstrisi liderleri ile iletişimi esnasında; teknoloji transferi, savunma ekipmanlarının/hizmetlerinin ihracaat imkanı konularını görüşmekte, Pakistan’ın savunma üretim sektöründeki girişimleri ve ilerlemesi konusunda evsahibine brifing vermektedir.

Salı günü, Pakistan üst düzey heyeti, Milli Savunma Bakanlığına gelişinde; Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve beraberindeki üst düzey Komutanlar tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Daha sonra, her iki bakan, savunma bağlarının daha da genişlemesi ile ilgili konularda görüştüler. Ortak girişim fırsatları yaratma yönündeki çalışma taahütünü yenilediler. Türk Havacılık Endüstrisinde Pakistan F-16 savaş uçaklarının yarıömür güncellemesi, Karaçi Tersanesinde Türk STM Firması tarafından Pakistan Deniz Kuvvetleri için yapılmakta olan Lojistik Destek Gemisini de kapsayan ve halen sürmekte olan savunma projeleri görüşüldü.

Her iki bakan, bölgesel güvenlik konularını da görüştüler. 2014 sonrası Afganistan senaryosu ve Afganistan’da barışçıl bir geçiş süreci için, olumlu sonuçlar umulan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül evsahipliğinde yapılacak olan Afganistan-Pakistan-Türkiye zirvesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Rana Tanveer, Pakistan’ın; barışçıl ve istikrarlı bir Afganistan için uzlaşma sürecini teşvik edecek Türkiye gibi dost ülkelerle birlikte çalışmak istediğini söyledi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ile yapılan görüşmede; Pakistanlı Bakan, geçmişte olduğu gibi, Türk savunma endüstrisinin onların ürünlerini sergilemesi ve 01-04 Aralık 2014 tarihlerinde Pakistan’da yapılacak olan Uluslararası Savunma Sergi ve Seminerine (IDEAS) katılma umudunu dile getirdi.

Pakistan heyetinin programında; TAI, ASELSAN, HAVELSAN, MKEK, MILSOFT, FNSS vb. ziyaretleri ve ayrıntılı brifingler yer almaktadır.


Söz konusu ziyaret, iki ülke savunma sektöründe, düzenli etkileşimin parçası olmakta  ve varolan örnek savunma işbirliğinin daha da arttırılması hedeflenmektedir.   

No comments:

Post a Comment