Keşmir’in Kara Günü Türkiye’de Ele Alındı - Türkiye Ezilen Keşmir Halkına Tam Destek Vermeyi Garanti Etti


ANKARA, 29 Ekim 2014, Seminer katılımcıları, Keşmir’de ezilen halka ve onların demokratik hakkı olan özerklik konusuna tam destek verdi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Pakistan Büyükelçiliği tarafından ortak düzenlene “Küresel Tahakküm ve Keşmir Meselesi” konulu Keşmir’in Kara Gününü Anma toplantısı Salı akşamı Ankara’da düzenlendi. 

ESAM Genel Başkanı Sayın Recai Kutan konuşmasında Keşmir meselesinin dünyanın en büyük problemlerinden biri olduğunu dile getirdi.Keşmir sorununun insanların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda çözülmesi gerektiğini vurguladıı. Türkiye’nin pozitif bir rol üstlenmeye devam edeceğini ve destek çabalarının sorunu çözme yönünde olacağını da sözlerine ekledi.

Ünlü akademisyen, yazar ve TBMM eski üyesi Prof.Dr. Oya Akgönenç yaptığı konuşmada Keşmir meselesini detaylıca anlattı. Keşmir vadisinin Keşmir halkı için bir hapishane haline geldiğini belirtti. Burada ezilen insanlar, Hindistan Silahlı Kuvvetleri tarafından en kötü şekilde yapılan insan hakları ihlalinin kurbanları olduğunu dile getirdi. Prof.Dr. Oya Akgönenç Hindistan tarafından işgal edilen Keşmir’e uygulanan baskıcı politikaları da gözler önüne serdi. Özgürlük aşığı ülkelerin Birleşmiş Milletlerin Keşmir Meselesi kararları ile ilgili üzerlerine düşen görevleri yapmalarını istedi. Prof. Oya Türk Halkının Keşmir sorunu ile ilgili BM kararları kapsamında erken çözülmesi hususundaki verdiği desteği tekrarladı.

Türk bir üniversitede okuyan Keşmirli oğrenci Sayın İshfaq Bashir, Keşmir’de günlük yaşamın zorluklarından kısaca bahsetti. Hindistan’ın iki yüzü olduğunu söyleyen Bashir, bir yüzünde dış dünyaya demokratik bir ülke olduğunu iddia ediyor ve diğer yüzünde Keşmir halkını en kötü insan hakları ihlallerine maruz bırakıyor.

Pakistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Aisha Farooqui ,Sorunun ilk tohumlarının 27 Ekim 1947’de Hindistan’ın Keşmir’in Barış dolu Vadisini işgal ettiği zaman görüldüğünü söyledi. Cammu ve Keşmir halkının altmış yıldır temel hakları için mücadele ettiğini ekledi. 2 Ekim 2014 tarihinden beri Hindistan’ın Kontrol Hattını (LoC) ve Sınır Çalışmalarını (WB) ihlal etmesi konusu ile ilgili dinleyicilere güncel bilgiler verdi. Pakistan Başbakanı Nawaz Sharif tarafından başlatılan Hindistan ile barış girişimlerinden de bahsetti. Bu girişimin Hindistan ile kurmaya çalıştıkları samimi komşuluk ilişkilerinin de bir göstergesi olduğunu, Malesef Pakistan’ın samimiyetinin karşılık bulamadığını söyledi. Keşmir Halkına politik, manevi ve diplomatik açıdan tam destek vermeye devam edeceklerini yineledi. Bu bağlamda Türk Devleti ve Halkının tarihi desteğine devam etmesini de takdir ettiğini belirtti.

Belgesel Ezilen Keşmir Halkının ızdırabının ve Hindistan’ın insan hakları ihlalinin altını çizdi.
Etkinliğe Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, düşünce kuruluşlarından temsilciler, Sivil Toplum Örgütleri, Medya ve Pakistan topluluğu katıldı

Daha fazla fotoğraf için http://goo.gl/E5RmZu

No comments:

Post a Comment