Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Millet Meclisi Başkanı Sayın Sardar Ayaz Sadiq’ı kabul etti

ANKARA, 20 Ocak 2015: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Millet Meclisi Başkanı Sayın Sardar Ayaz Sadiq’ı kabul etti. Sardar Ayaz Sadique, İstanbul’da yapılacak olan ve oturuma Başkanlık edeceği Islam İşbirliği Örgütü Üye Ülkeleri Parlementerler Birliği’nin 10. Oturumuna katılmak üzere Türkiye’ye ziyarette bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye ve Pakistan’ın hükümet değişimlerinden etkilenmeyen, tarihi, kültürel ve ahlaki olarak derin temelleri olan  örnek ilişkilere sahip olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan “Özel ilişkilerimiz iki ülkenin parlementoları arasında yapılacak olan görüş alışverişi ve birebir iletişimile  ile güçlendirilmelidir. Pakistan’ı daha da güçlendirmek için Türkiye Pakistan’a her türlü desteği verecektir. “Pakistan’ın bugün yaşadığı zorlukları gelecekte yaşamamasını ümit ederim” dedi. Türkiye ve Pakistan arasında ekonomik alanda yapılan girişimlerin olumlu sonuçlar verdiğini  ve gelecekteki ticari ilişkileri daha da güçlendireceğini belirtti.

Sardar Ayaz Sadiq Pakistan Parlemantosu ve halkının en iyi dileklerini  iletti.  Sardar Ayaz konuşmasında, Pakistan ve Türkiye halklarının birçok kere sınanmış oldukça, kuvvetli bağlarla birbirlerine bağlı olduklarını belirtti. 12 yıl içinde Türkiye’de meydana gelen önemli ilerlemeyi  ve Türk hükümetinin halkın refahı için uyguladığı politikaları övdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki ülkenin Parlementer heyetleri  arasında sıklıkla yapılmasını önerdiği  görüş alışverişinin önemine katıldığını belirterek, Pakistan ve Türkiye’nin birbirlerinden birşeyler öğrenecekleri fırsatlar yaratması ve demokrasi ve demokratik kurumları güçlendirmek için birlikte çalışmaları gerektiğini belirtti.

Sardar Ayaz Sadiq also briefed the Turkish President about the proceedings of the10th session of the PUIC, where Pakistan presented a draft resolution, condemning publication of blasphemous caricatures. It states that the publication of such offensive material is also against the internationally recognised norms of freedom of expression including the provisions of article 20 of the International Covenant on Civil and Political Rights of the United Nations. The resolution suggested persuading the international community, the United Nations, the OIC and the EU to work in unison for creating conformity and understanding among civilizations by taking steps to stop repeat of such condemnable practices in future. The resolution was unanimously adopted and shall be reflected in the final communiqué.

Sardar Ayaz Sadiq ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Pakistan’ın dine hakaret eden  karikatürlerin yayınlanmasını kınayan  bir taslak sunduğu  10. Islam İşbirliği Örgütü Üye Ülkeleri Parlementerler Birliği toplantısı ile ilgili bilgi verdi.Bu taslakta, bu tarz bir materyal’in yayınlanmasının, Birleşmiş Milletlerin Uluslararası İnsan ve Politika Hakları Sözleşmesi’nin 20. maddesinde yeralan alan  Uluslararası düzeyde tanınmış ifade özgürlüğü, normlarına aykırı olduğu belirtildi. Taslakta bu tür  uygulamların gelecekte tekrarlamaması ve durdurulması için uluslarası topluluğun, Birleşmiş Milletlerin, İslam İşbirliği Örgütü ve AB’nin uyum içinde çalışarak uygarlıklar arasında bilinç ve uygunluk  yaratılması  gerektiğini belirtti. Kararın oy çokluğu ile kabul edildiğini  ve nihai bildiride yansılacağını belirtti.


Pakistan Millet Meclisi Başkanı, Ankara Esenboğa Havalimanın’da, TBMM Pakistan Türk- Dostluk Grubu Başkanı Sayın Burhan Kayatürk, Ankara Vali Yardımcısı ve Pakistan Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Bayan Aisha Farooqui tarafından karşılandı.

No comments:

Post a Comment