Pakistan'ya özgü bir lezzet: Pan (video)

Pan, Güney Asya ülkelerine özel bir lezzet. Köklü bir geçmişe sahip olan pan, yaprak anlamına geliyor. Pakistanlılar içine farklı karışımlar eklenen bu lezzeti tatlı olarak sıklıkla tüketiyor.
YUSUF SAMİ KAMADAN – KUZEY HABER AJANSI

Pakistanlıların vazgeçemediği, Güney Asya ülkelerine özgü bir lezzet; pan. Sanskritçe yaprak anlamına gelen pan, Pakistan ve Hindistan'la anılırken, zamanla, başta Burma ve Vietnam olmak üzere Güney Asya’nın neredeyse tamamında bilinen bir lezzet haline geldi.

Farklı türlerinin ve kullanım şekillerinin olduğu pan yaprağı, Pakistanlıların; içine eklenen karışımlarla birlikte sıklıkla tükettiği bir çeşit tatlı. Ülkede köklü bir tarihe sahip olan pan tüketimi, farklı şehirlerdeki pan dükkânlarıyla da kendini gösteriyor.

GÜN İÇİNDE SIKÇA YENİYOR

Bu dükkânlardan biri de İslamabad’ın mesire yerlerinden Dâmenikûh’ta, Muhammed Eşref’e ait. Muhammed Eşref'in kıyafeti ve takıları kadar dükkânda kullanılan objeler de göz dolduruyor. Eşref, panı şu ifadelerle anlattı:

“Pan, birçok çeşidi olan bir yiyecek. Golta, bangla, salane ve daha nicelerini burada hazırlıyorum. İnsanlar da hangisinden isterlerse ondan veriyorum. Pakistanlılar günlük hayatlarında sıkça yiyorlar. Yurtdışından gelenler de oluyor. Önce tereddüt ediyorlar ama tadına baktıktan sonra hoşlarına gidiyor. Ayrıca sağlığa da çok faydalı.”

FARKLI ŞEKİLLERDE YAPILIYOR

Panın hazırlanmasındaki en önemli unsur, pan yaprağının istenilen kıvama kadar bekletilmesi. Kulkand, suppari, malati gibi baharatlarla sarılan pan yaprağı, yemeye hazır hale geliyor.

Pakistan'ın Lahor şehrinden gelen bir vatandaş, Muhammed Eşref'in panlarını özellikle tercih ettiğini söylerken, İslamabad’a her gelişinde Eşref'in dükkânına muhakkak uğradığını ve pan yemeyi ihmal etmediğini ifade etti.

ERDOĞAN DA PANIN TADINA BAKTI

Turistlerin de vazgeçemediği Muhammed Eşref’in dükkânına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 2013'ün sonunda başbakan sıfatıyla gerçekleştirdiği Pakistan ziyaretinde uğramış ve panı tatmıştı.



Courtesy: Son Devir 
http://www.sondevir.com/kultursanat/283904/guney-asyaya-ozgu-bir-lezzet-pan-video.html

No comments:

Post a Comment