El sanatlarının kalbi Peşaver'de atıyor

El sanatlarının kalbi Peşaver'de atıyor

Geleneksel el sanatlarının kalbi Pakistan'ın Afganistan sınırındaki kenti Peşaver'de atıyor. Halı dokumacılığından ağaç işçiliğine, taş işlemeciliğinden dericiliğe birçok el sanatı Peşaver'de hayat buluyor.

Pakistan'ın Afganistan sınırındaki kenti Peşaver, adı daha çok terör olaylarıyla anılsa da, köklü bir tarihi geçmişe sahip. Geleneksel el sanatlarının kalbi burada atıyor. Halı dokumacılığından ağaç işçiliğine, taş işlemeciliğinden dericiliğe birçok el sanatı Peşaver'de hayat buluyor. Bu el sanatlarının arasında en yaygın olanıysa değerli taş işlemeciliği.
Şehirde yaygın olarak bulunan birçok taş atölyesinde çalışanlar, adeta ekmeklerini taştan çıkarıyorlar. Sıradan bir kayayı andıran bu taşlar, usta ellerde takı ve süs eşyasına dönüşüyor. O ustalardan biri taş işçiliği ile alakalı şu şekilde konuştu:
TAŞTAN BİLEZİK YAPIYORLAR
"Bu atölyede gördüğünüz taşlardan müşterilerimizin isteğine göre takılar veya süs eşyaları yapıyoruz. Örneğin taştan yapılmış bir bilezik de taştan yapılmış bir kalp de yapabiliyoruz. Bu atölyelerde taştan aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı yapabiliriz."
Diğer el sanatlarında olduğu gibi taş işlemeciliğinin de en büyük sermayesi sabır. Taştan bir takının imalatı için saatlerce emek harcamak gerekiyor. Daha çok yüzük, kolye gibi takıların işlendiği bu atölyelerde, vazo ve tesbih gibi süs eşyaları da yapılıyor.
Atölyelerde el emeği ile işlenen bu kıymetli taşlar, Peşaverde'ki dükkanların vitrinlerini renklendiriyor. Birbirinden değerli takılar pazarda alıcısı ile buluşuyor. Dükkanlarda mavinin en doğal halini yansıtan lapis taşını, ham ve işlenmiş haliyle de görmek mümkün.
PEŞAVER ESNAFI ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR
Çoğunlukla Afganistan'dan ithal edilen lapis taşı Peşaverli ustaların ellerinde bir sanat eserine dönüşüyor. Ancak, geleneksel el sanatları ile ünlü Peşaver hakettiğı ilgiyi göremiyor. Özellikle terör olaylarından dolayı kente neredeyse hiç turist uğramıyor. Bu nedenle Peşaver esnafı bugünlerde zor zamanlar geçiriyor.
“İşlerimiz çok kötü. Neredeyse her gün siftah yapmadan dükkânımızı kapatıyoruz. Eskiden Çinli turistler gelir buradan yüklü alışveriş yaparlardı. Artık onlar da gelmez oldu. Ayrıca Afganistan'daki yeni Cumhurbaşkanı Lapis, bizim ürünlerimizin ihracatına yasak koydu. Bu da bizim işlerimizi olumsuz etkiledi.”
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı
Courtesy: Dunya Bulteni
External link http://www.dunyabulteni.net/haber/326312/el-sanatlarinin-kalbi-pesaverde-atiyor

No comments:

Post a Comment