Pakistan Ulusal Savunma Üniversitesi ile USAK Yuvarlak Masa Toplantısı Gerçekleştirdi 25-04-2015

Pakistan Ulusal Savunma Üniversitesi (National Defense University - NDU) heyeti ile USAK 25 Nisan 2015 tarihinde, USAK Çalıştay Salonu'nda yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının konuları arasında Türkiye-Pakistan ilişkileri ile bölgesel sorunların çözümünde Türkiye ve Pakistan'ın sunabileceği katkılar yer aldı. Toplantının moderatörlüğünü USAK Başkan Yardımcısı ve Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu ile NDU heyetinden Hava Amiral Manochehr Azad gerçekleştirdi.

Toplantının açılış konuşmasında Pakistan'ın tarihinden, kültüründen, siyasi sisteminden, ekonomisinden ve jeostratejik öneminden bahsedildi. Toplantının ikinci konuşmasında Pakistan'ın terör sorunundan çektiği sıkıntıların kısa bir tarihçesi sunulduktan sonra terör sorununun iç ve dış sebeplerinden bahsedildi. Bununla birlikte Pakistan'ın aşırıcılığı önleme milli planının önemine vurgu yapılarak uluslararası camianın teröre karşı verdiği mücadeleye Pakistan'ın sunduğu katkının kıymetinin altı çizildi.

Soru cevap bölümünde Türkiye'nin Ortadoğu'daki ve özellikle Yemen'deki problemlerin çözümüne bakışı ile P5+1 ülkelerinin nükleer enerji konusunda İran'la vardıkları çerçeve anlaşmanın Ortadoğu bağlamındaki yeri tartışılan konular arasında yer aldı.

Toplantıya USAK'ı temsilen USAK Bilim Kurulu Başkanı Prof.Dr. İhsan Bal, Başkan Yardımcısı ve Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Çolakoğlu, Başkan Yardımcısı Mehmet Tiraş, Avrasya Araştırmaları Merkezi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Güner Özkan, Enerji Güvenliği Araştırmaları Merkezi Başkanı Hasan Selim Özertem, Avrasya Araştırmaları Merkezi Araştırmacısı Habibe Özdal, Gülay Mutlu ile USAK Araştırma Asistanları Emre Tunç Sakaoğlu ve Furkan Zengin katıldı.
Courtesy: USAK

No comments:

Post a Comment