Chughtai Sanat Ödülleri Konya Valisi ve Belediye Başkanı tarafından verildi

KONYA, 26 May, 2015:  Konya Valisi Muammer EROL ve Belediye Başkanı Tahir Akyürek Pazartesi günü , Konya Halk Kütüphanesin’de gerçekleşen 2015 Chughtai Sanat Yarışması Ödül Törenine katılarak başarılı olan öğrencilere ödüllerini verdiler.Pakistan Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood, Konya ilinin üst düzey yetkilileri, yarışmaya katılan  öğrenciler,   Konya ‘da eğitim görmekte olan çok sayıda öğrenci, akademisyen ve öğrenci velilerinden oluşan kalabalık bir grup yarışmada hazır bulundu.
Chughtai Sanat Yarışması, kültürel  diplomasinin bir parçası olarak, , Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından bu yıl Konya’da düzenlendi. Yarışmanın Teması “ Pakistan Sanatı ve Mimarisi” olarak belirlendi.Yarışma Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlendi.
Yarışmaya Konya İli Liselerinde okumakta olan öğrenciler katıldı. 36 resim yarışma jürisi tarafından değerlendirmeye alındı ve bu resimlerden 9 tanesi jüri tarafından  3 kategoride ödüle layık görüldü. Mehmet Akif Anadolu Lisesi öğrencisi Engin Sayın, yarışmanın birincisi oldu. Aynı okuldan Fatma Vural ikinci, Konya Çimento Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Esra Ergun ise üçüncü oldu.
Ödül Töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Pakistan ve Türkiye arasındaki yakın bağların önemini, Mevlana Celalettini Rumi ve Allama Muhammad İqbal’in arasındaki bağlatıyı vurguladı. Öğrencilerin östermiş olduğu çabalarındandolayı kutladı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün öğrencilere verdiği destekten övgüyle bahsetti.
Büyükelçi Sohail Mahmood öğrencileri ve öğretmenleri yarışmaya katılımlarından dolayı kutladı.  Pakistan ve  Türkiye halkları arasındaki kardeşlik bağları ve ülkelerarası kültürel benzerliğin iki ülke arasındaki özel bağları güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca, Pakistan’ın milli şairi Muhammad Iqbal ve büyük sufi Hz.Mevlana Celalettini Rumi‘nin iki millet arasındaki manevi  bağların en büyük sembolü olduğunu belirtti. Büyükelçi Mahmood, Pakistan ve Türkiye  arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki bağların daha da  kuvvetlendirilmesinin en büyük arzuları olduğunun altını çizdi.

Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ise konuşmasında, Konya‘da öğrencilerinin  hepsinde  Pakistan sevgisinin  çok büyük olduğunu ve bu sevginin yansımasının yaptıkları resimlerden görülebileceğini vurguladı. Bu yarışmanın düzenli olarak yapılmasını arzu ettiğini belirtti. Resim sergisi 25-29 Mayıs 2015 tarihleri arasında Halk Kütüpanesin’de açık olacaktır.
Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood, yarışma öncesinde Konya Valisi Sayın Muammer Erol ve daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i makamlarında ziyaret etti. Multan ile Konya İli arasındaki güçlü bağların, iki şehir arasında imzalanmış olan “Kardeş Şehir Protokolü” ile daha da güçlendirilmesi gerektiğini berlitti. İki ülke arasındaki bağlantıların, Iqbal-Rumi arasındaki benzerlik temelinde daha da derinleştirilmesinin öneminine değindi. Konya’nın ekonomisinin önemli ölçüde büyüdüğünü ve  Türkiye’nin dış ticaretine önemli katkısı olduğunu belirtti. Her iki taraf da iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların kuvvetlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Ayrıca, Pakistan Büyükelçisi, KOMEK Mesleki Eğitim kursuna katılıp, kursu başarı ile tamamlamış   Konya’lı hanımların el emeklerinin gösterildiği serginin açılışına davet edildi. Konya Belediye Başkanı Sayın Tahir Akyürek serginin açılışında yaptığı konuşmada Pakistan ve Türkiye arasındaki özel bağların önemini vurguladı  ve iki kardeş ülke arasındaki çok-boyutlu işbirliğinin ileride daha da arttacağını ümit ettiğini belirtti.

No comments:

Post a Comment