Pakistan ve Türkiye kadınların yüceltilmesi ve güçlendirilmesi için işbirliği yapıyor

ANKARA, 14 Aralık 2015: Devlet Bakanı/Benazir Gelir Desteği Programı (BISP) Başkanı Bayan Marvi Memon bugün burada Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema RAMAZANOĞLU ile görüştü.

Toplantı sırasında, iki taraf kadınların güçlendirilmesi, yoksulluğun azaltılması, becerilerin geliştirilmesi ve en iyi deneyimlerin paylaşılması için ikili işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde anlaştı.

Bayan Marvi Memon Bakan Sema RAMAZANOĞLU’nu BISP’nin dünya çapında en üst düzeydeki 5 sosyal güvenlik ağı programından biri olduğu ve şeffaflığı ve teknolojiyi kullanmasıyla küresel olarak kabul edildiği hakkında bilgilendirdi.  Kendilerine ulusal kimlik kartları verilen 5.2 milyon kadının bu programa kayıtlı olduğunu ve her çeyrek dönemde ATM kartları aracılığıyla bankalardan maaş aldıklarını ekledi.  Bu yolla, bu kadınlar sadece ekonomik olarak güçlenmekle kalmıyor, aynı zamanda verilen ulusal kimlik kartlarıyla oy hakkı kazanarak politik olarak da güçleniyorlar dedi.


Başkan Hanım buna ek olarak BISP’nin ‘Başarılı Kızkardeşler’ modelini kurmak için çalıştığını, bu modelde kendilerini uluslararası ve ulusal düzeyde başarılı girişimciler olarak kanıtlamış olan kadınların Pakistan’daki yoksul kadınlarla onlara ilham vermek için anahtar mesajlarını paylaşacağını söyledi.  Pakistan ve Türkiye’nin insanları ve liderleri arasındaki kardeşlik ilişkilerinin en üst seviyede olduğunu dile getiren Bayan Marvi Memon, Türk kadın girişimcilerinin ilham verici mesajlarının Pakistanlı kadınlar tarafından elbette iyi karşılanacağına ve bunun ortak işbirliğinin önemli bir başlangıç noktası olabileceğine işaret etti. 

Bayan Marvi aynı zamanda Türk Bakanı BISP’nin okul eğitim programını güncellediği ve annelerine çocuklarını okula göndermek karşılığında şartlı nakit para transferi yaparak bir milyon ek çocuğun kısa zamanda okula gönderileceği hakkında bilgilendirdi.  Aynı zamanda yoksulluğun ele alınması için BISP çıkış stratejisini paylaştı ve yoksul kadınlara teknik ve öğrenme becerileri öğretileceğini ve kendi işlerini kurmaları için faizsiz borçlar verileceğini kaydetti. 

Bayan Marvi BISP hak sahipleri tarafından yapılan ürünler için ortak markalama yapmayı tavsiye etti.  Türkiye’nin ve Pakistan’ın en iyi tasarımcılarının fakir BISP hak sahipleri tarafından yapılan ürünler için markalar yaratmak için işbirliği yapabileceğini ve böylece makul bir gelir kazanarak onlara yoksulluk döngüsünden çıkmaları için yardım edebileceğini önerdi. 

Türk Bakan Dr. Sema Ramazanoğlu fakir kadınlar tarafından yapılan ürünlerin ortak markalanması fikrini beğendi.  Bunun onların ekonomik güçlenmesi için iyi bir strateji olabileceğini söyledi.  Ayrıca Devlet Bakanı/BISP Başkanı’na kendisini Pakistan’a davet ettiği için teşekkür etti. 

Daha once, Bayan Marvi Memon Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) ziyaret etti ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Bayan Ayfer Yılmaz’la görüştü ve Pakistan’ın ve Türkiye’nin kadın girişimcileri arasında daha yakın bir işbirliği sağlanması hakkındaki konuları tartıştı. 

Diğer meseleler arasında, şirketlerin sosyal sorumluluklarının önemine dikkat çekti ve işadamlarının ve yatırımcıların işletmelerinin olduğu alanlarda sosyal hizmetler sağlanması ve insanlara refah getirilmesi yükünü paylaşması gerektiğinin altını çizdi.  Sosyoekonomik iyileştirme projeleri kurmak isteyen hayırseverlerin ve sivil toplum kuruluşlarının BISP’nin yoksulluk veritabanından yararlanabileceğini söyledi.

No comments:

Post a Comment