Büyükelçi Sohail Mahmood’un 11 Ocak 2016’da Bursa’daki Fahri Başkonsolosluğun Resmi Açılışında yaptığı açıklamalar

Sayın Vali,
Sayın Belediye Başkanı Vekili,
Fahri Konsolosluk Diplomatlar Heyeti Üyeleri,
Sahin Millet Vekili Ceyda Bölünmez Çankırı
Saygıdeğer medya temsilcileri,
Sayın Murat Tarman ve eşi,
Saygıdeğer misafirler,
Baylar ve Bayanlar!

Burada Multan’la kardeş şehir olan güzel ve tarihi Bursa şehrinde Pakistan Fahri Başkonsolosluğunun resmi açılışı için bulunmak çok büyük bir zevk.

Bir kez daha Sayın Murat Tarman’a Fahri Başkonsolos olarak atanması üzerine en içten gelen tebriklerimi sunuyorum.

Aynı zamanda, bütün saygıdeğer misafirlerimize bu olayı onurlandırdıkları ve ilişkilerimizde yeni bir bölümün açılmasının bir parçası oldukları için en derinden gelen teşekkürlerimi ifade ediyorum.

Pakistan ve Türkiye halkları arasındaki kalıcı ilişkinin devletlerarası ilişkilerde çok az benzeri bulunur.

Aramızdaki güçlü kader, kültür ve ortak tarih bağları benzersiz bir karşılıklı güven ve ortak kader hissiyle desteklenmektedir.  Dahası biz “iki devlet, tek milletiz.”

Her iki ülkedeki liderliklerin bu uzun süreli ve yürekten bağları stratejik bir ilişkiye dönüştürmek gibi bir vizyonu vardır – sıkı bir ekonomik ortaklıkla desteklenmiş olarak.

Pakistan ve Türkiye Başbakanlarının birlikte başkanlık ettiği Yüksek Düzeyde Ekonomik İşbirliği Konseyi (HLSCC) çeşitli alanlardaki ikili işbirliği için stratejik bir yön sağlamaktadır – buna siyaset, savunma, ekonomik, kültürel, eğitim ve bilim ve teknoloji alanları dâhildir.

Bizim başlıca girişimlerimiz artan ticaret, yatırımların teşvik edilmesi ve ekonomik işbirliği için fırsat veren bir ortam yaratmak üzerine odaklanmıştır – buna DEIK ve FPCCI’daki İş Konseyleri aracılığıyla olanlar da dahildir.

Özel sektörlerimiz arasındaki bağlantılar da gelişmekte olduğundan Pakistan’daki Türk firmalarının sayısı ve kapsamı da artmaktadır.

Metrobüslerden katı atık yönetimine ve rüzgar tesislerine kadar Pakistan’da ekonomik ilişkilerimizin sürekli gelişen profilini örnekleyen çok önemli projeler bulunmaktadır.

Bu çabaların en önemlisi malların, hizmetlerin ve yatırımların ticaretini kapsayan geniş ölçekli bir Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) üzerinde pazarlıkların başlamasıdır. 

Her iki hükümet de FTA’yı çabuk bir yolla bitirmek için ellerinden geleni yapmaktadır.

Artan ikili ticareti ve karşılıklı yatırımları arttırmayı desteklemek için para birimi takası düzenlemesi ve EXIM Bank kredi hattı kullanıma hazırdır.

Bununla eşit derecede önemli olacak şekilde, insanların ve malların yolculuklarını kolaylaştırmak için karayolu, demiryolu, hava ve deniz yoluyla fiziksel bağlantıları geliştirmek için alınan önlemler bulunmaktadır.

İslamabad-Tahran-İstanbul konteyner treninin en erken şekilde geri döndürülmesi bu bağlamda iki hükümet için de anahtar bir önceliktir.

Havacılık bağlantıları en yüksek düzeye ulaşmıştır – Türk Havayolları (THY) her gün Istanbul’dan Islamabad, Lahore ve Karaçi’ye uçmaktadır.

Pakistan’ın son zamanlarda TIR Konvansiyonuna katılmasının artan bölgeseş ticaret ve ekonomik entegrasyon üzerinde daha ileri derecede bir etkisinin olması beklenmektedir.

Bununla eş zamanlı olarak, yumuşak bağlantıların bir bölümü olarak kültürel işbirliğinde ve kişiler arası değişimlerde istikrarlı bir büyüme görmek de sevindiricidir.

Sonuçta, artan seyahatler, derin akademik bağlantılar ve kültürel bağlar aracılığıyla çok yönlü ilişkimiz birçok boyutta zenginleşmektedir. 

Saygıdeğer Misafirler,

Pakistan ve Türkiye’deki liderlikler şunun tamamen bilincindedir ki gerçekleşmesi beklenen ticari, yatırım ve ekonomik işbirliği alanlarında halen kullanılmayan büyük bir potansiyel bulunmaktadır.

Onlar bu nedenle çeşitli alanlarda yoğunlaştırılmış bir işbirliğine odaklanmaktadır – enerji, altyapı, belediye hizmetleri, konut, SMEler ve sosyal sektörler gibi.

Fahri Konsoloslukların tüm bu çabalar içerisindeki rolü çok önemlidir.  Bunlar iki özel sektörün daha da yakınlaşması ve her bir ülkedeki sayısız ticaret ve yatırım fırsatları hakkında farkındalığı arttırmak için tam olarak yerindedir.

Önde gelen bir dostumuz ve tanınmış bir işadamı olan Sayın Murat Tarman’ı Fahri Başkonsolos olarak atama kararımız, Pakistan Hükümetinin kendisine iki ülke arasında benzersiz bir köprü olacağına dair güvenini yansıtır.

Hiç şüphe yoktur ki Sayın Tarman – müthiş deneyimi, becerileri ve dinamizmiyle – Pakistan-Türkiye arasındaki ticari, ekonomik ve kültürel bağların gelişmesine olağanüstü bir katkıda bulunacaktır.

Eminim ki, kendisi Bursa-Multan kardeş şehir ilişkisine yeni bir canlılık da getirecektir.

Saygıdeğer Valimizden ve Büyükelçimizden ve işadamları topluluğundan, sivil toplumdan ve medyadan Sayın Tarman’a tam desteklerini vermesini ve ona Pakistan-Türkiye ortaklığındaki olumlu momentumu sağlaması ve güçlendirmesi için yardım etmesini rica ediyorum.


Bu özel olay nedeniyle bize katıldığınız için sizlere tekrar teşekkür ediyorum.

No comments:

Post a Comment