Pakistan İstanbul'daki Dünya İnsani Zirvesinde insani sebeplere olan katkılarının altını çizdi

İSTANBUL, 23 Mayıs 2016: Pakistan insani sebeplere olan katkılarının altını çizdi ve İstanbul'da düzenlenen şimdiye kadarki ilk Dünya İnsani Zirvesinde (WHS) küresel insani meseleler üzerindeki bakış açısını paylaştı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından toplantıya çağrılan ve Türkiye Hükümetinin ev sahipliği yaptığı Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016'da gerçekleşiyor.  Devlet Başkanları ve Hükümetler, insani kuruluşlar ve geliştirme kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini içeren çok sayıda dünya lideri İstanbul'da insani prensiplere bağlılıklarını yeniden teyit etmek için ve dünyanın bugün karşı karşıya olduğu benzersiz insani zorluklara bir tepki oluşturmak için bir araya geldi.
 
Pakistan'ın WHS'ye gönderdiği heyete SAFRON Bakanı General (Emekli) Abdul Quadir Baloch liderlik etmektedir. Bu öğleden sonra zirvenin nihai oturumuna hitap eden bakan Pakistan'ın dünyanın en çok mülteciye ev sahipliği yapan milletlerinden birisi olarak insani sebeplere olan yoğun katkılarının altını çizerken tekrarlayan doğal afetlerin karşısında yoğun bir direnç gösterdiğini de ifade etti.

İhtilaflardan sakınma ve çözüm getirme bağlamında, Bakan Bey Pakistan'ın BM Kuruluş Sözleşmesinin amaçları ve hedeflerine olan bağlılığının üstünde durdu ve özellikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin gündeminde olan uzun süreli ihtilafları çözmenin öneminden bahsetti.

Sayın Bakan  aynı zamanda Pakistan'ın Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerine en çok katkıda bulunan ülkelerden birisi olduğunu vurguladı ve Pakistan askerlerinin insani sebeplerle hayatlarını feda ettiklerini söyledi.

SayıBakan uluslararası topluluğun uzun süreli mülteci durumlarının yeni krizlerin oluşmasıyla ihmal edilmeyeceğini garanti etmesi için ısrar etti.   Kendisi aynı zamanda mülteci barındıran ülkeler için eşitlikçi yük paylaşımı mekanizmalarının bulunması için olan acil ihtiyacı da belirtti.  Bakan Bey insani eylem için Aralık 1991 UNGA Çözümü 46/182'nin önemini ve merkeziliğini de vurguladı.
Bakan iklim değişikliğinin olumsuz yönleriyle başa çıkmak için Pakistan'ın bağlılığının üstünü çizdi ve iklim değişikliğinin ters etkilerine karşı 'savaşın kalbi' olarak yeterli derecede finansmanın gerekli olduğunu vurguladı.
Zirve sırasında Bakan Bey UNHCR Heyeti Yardımcı Yüksek Komiseri Kelly T. Clements'le ikili bir toplantı yaptı.  Toplantı sırasında, Bakan Bey Afgan mültecilerin gönüllü erken geri dönüşünü ümit etti.  Bayan Kelly Pakistan hükümetine ve halkına neredeyse kırk yıldır dünyanın en büyük uzun süreli mülteci topluluğuna cömertçe ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.  Kendisi UNHCR'nin Pakistan Hükümetini Afgan mültecilere ev sahipliği yapma çabaları için desteklemeye devam edeceği güvencesini verdi ve bu bağlamda uluslararası topluluğa sağlam destek vereceği garantisinde bulundu.

Daha önce, Bakan NOMA'nın "Dayanıklı Pakistan" temalı Pakistan'ın felaket yönetimi ve felaket riski azaltımındaki deneyimlerini sergileyen sergisini ziyaret etti. 
 
SayıBakan ayrıca NADRA'nın doğal felaketlerin kurbanları ve özellikle 2010 yılındaki sellerin kurbanları için programlanmış olan Pakistan'ın yenilikçi finansal telafilerinin gösterilmesi için bir stand kurduğu "Yenilikçilik Pazar Yeri'ni" de ziyaret etti.
Zirveye hükümetlerin katılımlarının yanı sıra bir dizi insani ve sivil toplum kuruluşu da katılmaktadır.

No comments:

Post a Comment