Pakistanlı sanatçıya İstanbul'da prestijli Jameel Ödülü verildi

İSTANBUL, 10 Haziran 2016: Pakistanlı sanatçı Ghulam Mohammad çağdaş İslam sanatı alanındaki çalışmalarından dolayı 4'üncü prestijli Jameel Ödülünü kazandı.  Ödül Ghulam Mohammad'a İstanbul Pera Müzesinde düzenlenen bir törende verildi..

Jameel Ödülü İslami gelenekten ilham alan çağdaş sanat ve tasarımlar için verilen uluslararası bir ödüldür.  Her iki yılda bir Art Jameel ile ortaklaşa Jameel Ödülünü ve Sergisini organize eden Victoria and Albert (V&A) Museum, Londra'ya göre, "ödülün amacı İslami kültür ve bugünkü rolü hakkında daha geniş bir tartışmanın bir parçası olarak İslami sanat, el sanatları ve tasarımı ile çağdaş çalışmalar arasındaki ilişkiyi araştırmaktır."

İlk kez Jameel Ödülünü Pakistan'dan bir sanatçı kazanmıştır. 


Ödül herhangi bir etnik, dinsel veya kültürel arka plandan gelen sanatçılara ve tasarımcılara açıktır.  İlk kez 2009 yılında verilmiştir.  Bunun ardı sıra gelen ödüller ve finalistlerin bunun arkasından gelen sergileri V&A Londra'da yapılmıştır.  İlk kez Ödül ve sergi bunun haricinde bir yerde yapılmıştır, mesela İstanbul, Türkiye'deki Pera Müzesinde.

4'üncü Jameel ödülünün duyurusuna göre dünya çapında 280'den fazla adayın eserleri alınmıştır ve V&A Müdürü Martin Roth'un başkanlık ettiği bir jüri paneli tarafından 11 sanatçının çalışmaları kayda değer bulunmuştur.  Jüri üyelerine göre, Ghulam Mohammad’ın çalışması "konsept ve yürütme bakımından mükemmelliğiyle ön plana çıkmıştır."

V&A tarafından yapılan duyuruda “İkinci el kitaplar kullanarak, Ghulam Mohammad'ın Wasli kağıdına yapıştırılmış çapraşık Urduca yazılı kağıt kırpıklarından oluşan kolajları yeni anlamlar yaratmakta ve büyük İslami sanat, el sanatı ve tasarım mirasını kutlamaktadır" denilmiştir.


On bir kayda değer artist ve tasarımcı David Chalmers Alesworth, Rasheed Araeen, Lara Assouad, CANAN, Cevdet Erek, Sahand Hesamiyan, Lucia Koch, Ghulam Mohammad, Shahpour Pouyan, Wael Shawky ve Bahia Shehab'ı içermektedir.

Türk moda markası Dice Kayek'in kurucuları Ayşe ve Ece Ege ve 3'üncü Jameel ödülünün kazananları bu ödülü Ghulam Mohammad'a sunmuştur.

Bu duyuruyu almaktan dolayı olağanüstü derecede memnun olan Pakistan'ın Türkite Büyükelçisi Sohail Mahmood bunun "Ghulam Mohammad, Pakistan'ın genç sanatçıları ve Pakistan'daki geniş sanat topluluğu için büyük haber olduğunu" söyledi.  Kendisi "Bu olayın kardeş Türkiye'de yaşanması gerçeği onu çok daha özel yapmaktadır" diye ekledi.

Büyükelçi Sohail Jameel Ödülünün bu sunumundaki işbirlikleri için hem V&A hem de Pera Müzesine saygılarını sundu ve bunun Pakistanlı sanatçıların yaratıcı dehasını daha da fazla sergileyeceğini ve özellikle çalışmaları uluslararası alanda daha fazla tanınan ve dünyanın en iyi sanat galerileri ve müzelerinde sergilenen genç sanatçıların dehasını göstereceğini ekledi.

Ghulam Mohammad'ın beş sanat eseri ve diğer 10 kayda değer sanatçının eserleri şimdi 8 Haziran'dan 14 Ağustos 2016'ya kadar İstanbul Pera Müzesinde sergilenmektedir.

V&A kendi Jameel İslami Sanat Galerisinde İslami sanatın en kayda değer koleksiyonlarından birisini barındırmaktadır.  Ödül kazanmış bir mimar olan rahmetli Zaha Hadid Jameel Ödülünün patronuydu.

No comments:

Post a Comment