Pakistan Meclis Başkanı Ayaz Sadiq OIC Parlamenterler Forumunda İşgal Altındaki Cammu Keşmir'de yapılan zalimliklerin güçlü bir şekilde altını çizdi

ANKARA, 19 Ekim 2016: Pakistan Milli Meclisi Başkanı Sardar Ayaz Sadiq güçlü bir şekilde Hindistan İşgali Altındaki Cammu Keşmir'de (IOK) yapılan korkunç ve sistematik insan hakları ihlallerinin altını çizdi, BM İnsan Hakları Komisyoncusunun IOK'ye bir gerçekleri bulma misyonunun gönderilmesi için yaptığı çağrıyı yeniden teyit etti ve Keşmir halkının BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olarak kendi geleceklerini belirlemek için vazgeçilmez hakları da dahil temel haklarını kullanabilmelerini sağlamak amacıyla baskı yaptı.

Meclis Başkanı bugün Ankara'da İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Birliğinin (PUIC) Yürütme Komitesinin 36. toplantısında dinleyicilere hitap etti.  Toplantının sonuç belgesi -- "Ankara Bildirisi" -- Keşmir halkının kendi kaderlerini belirleme haklarını güçlü bir şekilde teyit etti.

Konuşmasında Meclis Başkanı Ayaz Sadiq Hintlilerin Keşmir halkının kendi kaderini belirlemek için verdiği geçerli mücadeleyi terörizmle özdeşleştirme girişimlerini lanetledi ve bunların tekrar tekrar ve kategorik olarak OIC üye ülkeleri ve uluslararası toplıluk tarafından reddedilmiş olduğunu belirtti.  Hindistan İşgal Güçleri tarafından Keşmirlilere karşı tekrarlanan acımasızlıkları gösteren geniş sunumunun bir parçası olarak, onların böyle zalimlikleri tam bir dokunulmazlıkla gerçekleştirmesine izin veren kara "kanunlara" vurguda bulundu.  

Meclis Başkanının konuşması sırasında hareketli bir belgesel ve resimli slayt gösterisi gösterildi, bunlar IOK'deki Hindistan devlet terörünü canlı bir şekilde yakalıyordu ve buna özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere savunmasız Keşmirlilere karşı kullanılan misket silahlarının etkisi, barışçıl protestoculara karşı açılan ateş sonucu ölümler ve yaralanmalar, işkencelerin etkileri ve IOK'de toplu mezarların bulunması da dahildi. Belgeselin en can alıcı yeri IOK'deki Keşmirli kadınların hep birlikte "Azadi" (özgürlük) diye bağırmalarıydı, bu sesler Türkiye Büyük Millet Meclisinin salonlarında yankılandı.
 
Katılımcılarla 'Gömülmüş Kanıtlar' başlıklı bir raporu da içeren ve Hindistan İşgali Altındaki Keşmir tabanlı bir NGO tarafından hazırlanmış olan ve Hindistan İşgal Güçlerinin zalimliklerini ve sınır ihlalleri ve sahte karşılaşmalar hakkındaki utanmazca Hindistan yalanlarını ve IOK'deki toplu mezarları içeren bir DVD de paylaşıldı.

Meclis Başkanı Ayaz Sadiq Hint zalimliklerinin ve insan hakları ihlallerinin sadece uluslararası topluluk ve bağımsız insan hakları izleme kuruluşları tarafından lanetlenmediğini, aynı zamanda Hindistan'daki çeşitli seslerin de bunu lanetlediğini vurguladı.  Kendisi Hindistan'ın dikkatleri güçlü ve kendiliğinden Keşmir ayaklanmalarından uzağa çekmek için ümitsiz çabalar gösterdiğini, bütün bölgedeki barışı ve güvenliği riske atacak şekilde yüksek derecede provokatif Kontrol Hattı (LoC) ihlalleri retoriklerine başvurduğunu da ekledi.  Ancak kendisi şunu açık bir biçimde ifade etti ki, Pakistan halkı şiddete göz yummayacaktır ve tüm sonuçlarını göze alarak bağımsızlıklarını ve bölgesel bütünlüklerini korumak için hazırdır.

Meclis Başkanı OIC Genel Sekreterine Keşmir halkının kendiliğinden başkaldırısını bastırmak için Hindistan İşgal Güçleri tarafından yürütülen genele yayılmış zalimlikleri tartışmasız bir şekilde kınadığı için teşekkür etti. 

Yürütme komitesi diğerlerinin yanı sıra Keşmir halkının kendi kaderini belirleme hakkına desteklerini teyit eden ve Cammu Keşmir meselesinin Pakistan ve Hindistan arasındaki en ciddi anlaşmazlık olarak kaldığını belirten Ankara Bildirisini yayımladı.  Bildiri aynı zamanda BM'nin denetimi altında özgür ve tarafsız bir plebisit için çağrıda bulunan ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına göre Cammu Keşmir meselesinin adil bir şekilde çözülmesi için çağrıda bulundu. 

Yürütme komitesi Bamako, Mali'de düzenlenecek olan önümüzdeki 12. PUIC konferansının gündemini de çıkarttı.  Pakistan tarafından önerilen  “Hindistan İşgalindeki Cammu Keşmir'de Devam Eden İnsan Hakları İhlalleri"  başlıklı bir gündem maddesi önümüzdeki Konferansın gündemine eklendi, Cammu Keşmir'deki durum üzerinde halen var olan maddeye ek olarak.

Daha önce, açılış konuşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman haklı ve geçerli Keşmir davası için desteklerini ifade etti ve Filistin ve Kıbrıs dahil uluslararası topluluğun acil dikkatini çekmesi gereken bir dizi mesele hakkında konuştu.

Toplantının sonunda, Pakistan Meclis başkanı Ayaz Sadiq Başkan adına ve Yürütme Komitesinin tüm üyeleri adına Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yöneltilmiş olan teşekkür ve takdir mesajını okuma şerefine erişti.


No comments:

Post a Comment