Türkiye Allama Muhammed İkbal'i onurlandırdı; “İslam'a Hizmet” ödülüyle

KONYA, 17 Aralık 2016: Pakistan’ın milli şair-filozofu Allama Muhammed İkbal "İslam'a Hizmet" için “Dost Ödülü'nün” takdim edilmesiyle Türkiye'de onurlandırıldı.  İkbal’in torunu Walid Iqbal, İkbal ailesi adına ödülü aldı.

Genellikle bir Türk ve bir yabancı kişiye verilen prestijli Dost Ödülleri'nin etkileyici töreni Konya'da yapıldı.  Türk akademisyeni Prof. Dr. Süleyman Uludağ da ödülünü aldı.

Türk Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avci ödülü Walid Iqbal'e verdi. Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood bu olay için oradaydı.

Öncesinde "Mevlana'nın Peygamber Sevgisi" başlıklı bir sempozyumun ve bir mistik müzik konserinin verildiği ödül töreni Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Uluslararası Mevlana Vakfı, Türk Kadınları Kültür Derneği (TURKKAD) ve Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı tarafından düzenlendi.

Misafirlere hitap eden Bakan Nabi Avcı, ödül töreninin Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğum yıl dönümünün Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Şebi Aruz'unun anılmasına isabet ettiği bir zamanda düzenlendiğini belirtti.  Bakan Avcı "Bu ödül aracılığıyla, merhum Muhammed İkbal'i Müslüman siyasi düşünce davasına yaptığı ve tüm dünyadaki insanları hala etkileyen katkılarından dolayı onurlandırıyoruz" dedi.


Walid Iqbal konuşmasında Konya'daki ödül töreninin İkbal ve Rumi arasındaki ruhani bağlantıyı göz önünde bulundurmakta özel bir öneminin olduğunu belirtti.  Kendisi Muhammed İkbal'in şiirlerinde, özellikle "Javid Nama'da" Rumi'den Peer-e-Rumi veya kendisinin mürşidi olarak bahsettiğini söyledi.  Kendisi ayrıca İkbal'in Peygamberimize (SAV) olan sevgisini ve İkbal'in Müslüman Ümmetini birleştirmek yolundaki olağanüstü çabalarını vurguladı.

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç "Mevlana'da Peygamberimiz Hz. Muhammed" başlıklı konuşmasında Muhammed İkbal'e coşkulu övgülerini de sundu.  Osmanlı zamanlarında Trablus'daki ve Çanakkale'deki Türk şehitleriyle dayanışma içerisinde yazılmış olan İkbal'in şiirlerinden birkaç dize okudu.

Bundan ayrı olarak, Walid Iqbal'i ve Iqbal ailesini kutlayan Büyükelçi Sohail Mahmood, Balkan savaşları ve Türkiye'nin Bağımsızlık Savaşı sırasında İslam'a yoğun hizmetlerinden ve Türk davalarına olan katkılarından ötürü Türk insanları ve liderleri arasında Muhammed İkbal'e (Allama İkbal Türkiye'de bilindiğinden dolayı) gösterilen sevginin, bağlılığın ve saygının altını çizdi.  Dahası, İkbal ve öğretilerinin dost ve kardeş Türk ve Pakistan milletleri arasındaki en güçlü bağların bir parçası olmaya devam ettiğini ekledi.

Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Türk Kadınlar Kültür Derneği'nin İstanbul Şubesi Başkanı Sayın Cemalnur Sargut'un yanı sıra, İslam, Mevlana Rumi ve İkbal üzerine uzmanlaşmış Türkiye'den ve yurt dışından birçok saygıdeğer akademisyen de ödül törenine katıldı.

No comments:

Post a Comment