Pakistan Meclis Başkanı Ayaz Sadiq Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Ankara’da ziyaret etti

ANKARA, 29 Mart 2017: Pakistan ve Türkiye arasındaki özel bağları ve büyüyen işbirliğini daha da takviye etmek için olan bağlılıklar Pakistan Milli Meclis Başkanı Sardar Ayaz Sadiq Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Ankara’da ziyaret edince yeniden teyit edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman, Türk parlamentosundaki Türkiye-Pakistan Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Sayın Muhammet Balta ve diğer kıdemli yetkililer eşlik ediyordu.  Meclis Başkanı Ayaz Sadiq’a ise Milli Meclis’teki Pakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Muhammad Pervaiz Malik ve Pakistan’ın Ankara Büyükelçisi Sohail Mahmood eşlik ediyordu.

Görüşme sırasında Meclis Başkanı Sardar Ayaz Sadiq Pakistan liderlerinin ve halkının sıcak ve samimi selamlarını iletti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği altında Türkiye tarafından elde edilen gelişmeyi ve refahı övdü ve bunun Müslüman ümmeti için parlak bir örnek teşkil ettiğini ekledi.  Kendisi önümüzdeki günlerde Türkiye’de meydana gelecek siyasi gelişme ve ekonomik ilerlemeler için Pakistan adına en iyi dileklerini iletti.

Hain 15 Temmuz darbe girişimine karşı Pakistan’ın Türkiye hükümeti ve halkıyla olan güçlü dayanışmasını yeniden teyit eden Meclis Başkanı bu yasadışı eyleme karşı – en önde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderlik ettiği - Türkiye’nin insanları tarafından gösterilen ve dünya üzerindeki diğer halklar için ilham verici olan tarihi direniş için derinden hayranlığını belirtti.  Kendisi aynı zamanda Pakistan’ın karşılıksız desteğini ve dayanışmasını iletmek için 15 Temmuz gecesi TBMM Başkanıyla yaptığı kendi etkileşimini hatırlattı ve Türkiye’de demokrasiyi ve demokratik kurumları desteklemek için Pakistan Parlamentosunun her iki meclisinin de adapte ettiği oybirliğiyle alınmış kararları vurguladı.
  
Meclis Başkanı Ayaz Sadiq Başbakan Nawaz Sharif ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rehberliğinde daha da güçlenen Pakistan-Türkiye ilişkilerinin altını çizdi.   İkili ekonomik ilişkileri mükemmel siyasi ilişkilerle aynı seviyeye getirmek için her iki tarafın kararlılıklarını ifade etti ve Serbest Ticaret Anlaşmasının (FTA) sonuçlandırılmasının bu bağlamda kritik bir rol oynayacağını belirtti.  Meclis Başkanı ayrıca Türkiye’ye Pakistan’da büyüyen yatırımları için teşekkür etti, bunların her iki ülkenin halklarının refahına ve gelişmesine yönelik önemli bir katkı yaptığını ekledi.

Meclis Başkanı aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı iki ülkedeki parlamenterlerin pivot rolü hakkında bilgilendirdi, özellikle Pakistan-Türkiye Dostluk Gruplarının rolü hakkında, iki ülke arasında sağlam bir ortaklığı şekillendirmeye yönelik olarak en yüksek siyasi liderleri izlerken.

Meclis Başkanını sıcak bir şekilde karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan Cumhurbaşkanı Mamnoon Çok yönlü Türkiye-Pakistan ilişkisindeki istikrarlı büyümeye dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan siyasi, ekonomik, ticari, savunma, savunma sanayi ve kültürel işbirliğini daha yeni seviyelere çekmek için adımların atılmasına devam edileceğini belirtti.  İslamabad’daki 13. Ekonomik Koordinasyon Kuruluşu (ECO) Zirvesine katılmak için Pakistan’a yaptığı son ziyareti hatırlatarak, bu zirvenin yarattığı momentumun bölgesel ülkelerin ekonomik inisiyatiflerine daha da derinlik kazandırmasını ümit etti.  Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda tüm meselelerde Türkiye’nin Pakistan’a tam desteğini ve dayanışmasını yeniden ifade etti ve ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için kararlılığını bir kez daha teyit etti.

Meclis Başkanı Sardar Ayaz Sadiq Türkiye’yi TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın daveti üzerine bir parlamenterler heyeti ile birlikte ziyaret etmektedir.  Kendisi daha öncesinde Başbakan Binali Yıldırım’ı ziyaret etti ve Pakistan-Türkiye ilişkilerine dair geniş bir yelpazedeki meseleler üzerinde görüş alışverişinde bulundu. 

Meclis Başkanı aynı zamanda Türk meslektaşıyla geniş danışma toplantıları da düzenlemişti, bunlar sırasında iki taraf inter alia olarak iki parlamento arasında işbirliğini daha da yoğunlaştırmak için gerekli yolları tartışmıştı.  Kendisi ayrıca Türk Parlamentosunun bombalanan bölümünü de ziyaret etti ve Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin şehitlerine saygılarını sundu.   

Kendisi Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağı sırasında saygıdeğer Türk yetkilileriyle ve iş dünyası temsilcileriyle geniş etkileşimlerde bulunacaktır.

No comments:

Post a Comment