Pakistan Milli Günü Türkiye'de Kutlandı

ANKARA: 23 Mart 2017:   Pakistan Milli Günü bugün Ankara'da Pakistan Büyükelçiliğinde yapılan etkileyici bir törenle kutlandı.  Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Sayın Sohail Mahmood Pakistan topluluğunun, Türk Üniversitelerinde eğitim gören Pakistanlı öğrencilerin ve Elçilik çalışanları ve ailelerinin huzurunda Milli Marş eşliğinde Pakistan bayrağını göndere çekti.

Pakistan Cumhurbaşkanının ve Başbakanının mesajları bu olay vesilesiyle okundu.  Ankara'daki Pakistan Büyükeliliği Okulunun (PEISG) öğrencileri milli şarkılar söyledi..

Büyükelçi Sohail Mahmood hitabında 23 Mart'ın atalarımızın ayrı bir anavatan elde etmek için tarihi bir karar verdikleri Güney Asya Müslümanlarının tarihi mücadelesinde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtti. 23 Mart 1940'ta Pakistan Kararının adapte edilmesinden yedi yıl sonra, Pakistan Kaid-, Azam Muhammed Ali Cinnah'ın ilham veren liderliğinde bağımsız ve egemen bir devlet oldu.  Büyükelçi şunu da ekledi ki, siyasi istikrarla birlikte Pakistan'ın ekonomik büyümesinin de hızlanması herkesi tatmin etmiştir ve Pakistan şimdi bir 'Yükselen Ekonomi' olarak tanınmaktadır.  Kendisi bu durumun yabancı yatırımların hacmini arttırmış olduğunu da belirtti.

Pakistan-Türkiye ilişkilerindeki en son gelişmeler üzerine katılımcıları bilgilendiren Büyükelçi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'ı son dört ay içerisinde iki kez ziyaret ettiğinin altını çizdi.  Başbakan Nawaz Sharif Türkiye'yi Şubat ayında Pakistan-Türkiye Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyinin Ankara'daki 5. oturumuna eş başkanlık etmek için ziyaret etti ve her iki ülke çeşitli alanlarda işbirliğini daha da güçlendirmek için bir dizi anlaşmalar/MoU'lar imzaladı.  Kendisi Pakistan ve Türkiye'nin ikili ticari ve yatırım ilişkilerini arttırmaya yardımcı olacak olan kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşmasını (FTA) sonuçlandırmaya çok yaklaştıkları bilgisini de verdi. 

Büyükelçi Sohail Pakistan'daki Türk yatırımlarının da devamlı olarak arttığını söyledi.  Son olarak, Türkiye'den Arçelik firması Pakistan'dan Dawlance'i satın alırken, Zorlu Enerji ve Pencap Hükümeti arasında 300 MW'lık güneş enerjisi için bir anlaşma imzalandı.  Kendisi diğer sektörlerde de kaydedilir gelişmeler olduğunu belirtti.  Pakistan-Türkiye kültürel ve eğitim bağları güçlenmiştir ve Türk üniversitelerindeki Pakistanlı öğrencilerin sayısı kat be kat artmıştır.  Kendisi ayrıca Türk Hükümetinin son zamanlardaki Urducayı liselerde seçmeli ders yapma kararını da övdü.

Pakistan Büyükelçiliğinin kamu diplomasisi etkinliklerine atıfta bulunan Büyükelçi Sohail Mahmood, yıllık makale yarışması "Cinnah Genç Yazarlar Yarışması'nın" organize edildiğini ve resim yarışması "Chughtai Sanat Ödülleri'nin" de yakın zamanda gerçekleşeceğini söyledi.  Büyükelçi ünlü Türk Bandosu 'Mehter Takımının' (Osmanlı Yeniçeri Bandosu) bugün İslamabad'da Pakistan Günü Yürüyüşüne katılmış olmasından ve benzersiz performansıyla bütün Pakistanlıların kalbini kazanmış olmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.  Benzeri şekilde, Pakistan Cumhurbaşkanı bugün İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Halil Toker'e Urdu dili ve edebiyatının tanıtılması için yaptığı hizmetlerden ve Pakistan-Türkiye kültürel işbirliğine olan katkılarından ötürü Pakistan'ın prestijli sivil ödülü “Sitara-e-Imtiaz'ı” takacaktır.



"Pakistan Günü" resepsiyonu bu akşam yapılacaktır, Türk liderleri, parlamenterleri, sivil toplum, medya ve Pakistan topluluğu üyeleri bu resepsiyona davet edilmiştir.  Bununla eş zamanlı olarak bir Pakistan Yemekleri Festivali de başlayacaktır ve haftanın geri kalanı boyunca devam edecektir . Resepsiyon mekanında aynı zamanda bir fotoğraf sergisi ve pul sergisi de düzenlenecektir.

No comments:

Post a Comment