Türkiye'nin Urduca hocasına Sitara-i-İmtiaz ödülü verilmesi Ankara'daki Pakistan Evi'nde kutlandı

 ANKARA: 20 Nisan 2017: Pakistan Büyükelçisi Sohail Mahmood, Türkiye'de Urdu dili ve edebiyatının tanıtılması ve Pakistan-Türkiye kültürel işbirliğinin güçlendirilmesi için yaptığı hizmetlerin tanınması amacıyla Prof. Dr. Halil Toker'e prestijli "Sitar-e Imtiaz" sivil ödülünün verilmesini kutlamak için Pakistan Evi'nde bir resepsiyona ev sahipliği yaptı. 

Pakistan Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Halil Toker'e ödülünü 23 Mart 2017'de İslamabad'da Aiwan-e-Sadr'da düzenlenen özel ödül töreni sırasında vermişti.

Prof. Dr. Halil Toker İstanbul Üniversitesinde Urduca Departmanının Başkanıdır. 
Resepsiyondaki misafirlere hitap eden Büyükelçi Sohail Mahmood, Prof. Dr. Halil Toker'in 30 yıla yayılmış benzersiz hizmetlerini ve katkılarını övdü.  Kendisi Prof. Dr. Halil Toker'in seçkin bir yazar, şair ve edebiyat insanı olduğunu ve geniş ölçekteki konular üzerine yaklaşık 50 kitap yazdığını ve 200'den fazla makaleye katkıda bulunduğunu söyledi.  Yazıları aracılığıyla Halil Toker sadece Güney Asya Müslümanları ve Osmanlı Türkiyesi arasındaki bağlantıları vurgulamakla kalmamış, ama aynı zamanda Pakistan ve Türkiye arasındaki ebedi bağlardan birisi olarak Urdu dilinin tanıtılmasına etkin olarak yardımcı olmuştur.  Büyükelçi aynı zamanda Türkiye'deki Urduca öğretiminin 100. yılını kutlamak için Ekim 2015'te Uluslararası bir Semineri organize etmek için Halik Toker'in gösterdiği olağanüstü çabayı da övdü.  Bu olay üzerine, Pakistan Hükümeti özel bir anma posta pulu çıkarmıştı.

Büyükelçi Sohail Mahmood aynı zamanda Pakistan ve Türkiye arasındaki büyüyen kültürel işbirliğinin de altını çizdi.  Kendisi özellikle Türk Hükümetinin son zamanlarda Urduca öğrenimini Türkiye'deki liselerde seçmeli ders yapma kararını da övdü. Kendisi ekledi ki, Pakistan Büyükelçiliği "Pakistan-Türkiye Diplomatik İlişkilerinin 70. Yılı" olarak 2017 yılının kutlanmasının bir parçası olarak bir dizi olayın organize edilmesi prosesi içerisindeydi.  Yıllık verilen "Chughtai Sanat Ödülleri" ve "Cinnah Genç Yazarlar Yarışması'nın" düzenlenmeye devam edeceğini söyledi.
 
Prof. Dr. Halil Toker konuşmasında bu prestijli ödülü kendisine verdiği için Pakistan Hükümetine teşekkür etti.  Kendisi aynı zamanda Urduca'nın tanıtılması ve ikili kültürel işbirliği için çabalarını sürdürmekte kararlı olduğunu da teyit etti. 


Türkiye'deki çeşitli kültürel kuruluşların başkanları ve temsilcileri, Ankara ve İstanbul Üniversitelerinin Urduca Bölümü fakülte üyeleri, Türkiye'deki Pakistan Üniversitesi mezunları ve Pakistan topluluğu üyeleri bu olaya katıldı.

No comments:

Post a Comment