Pakistan Parlamenterler heyeti Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı ve İçişleri Bakanını ziyaret etti;

ANKARA, 27 Ekim 2017:  Pakistan Federal Ticaret ve Tekstil Endüstrisi Bakanı ve Pakistan Ulusal Meclisinde Pakistan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı olan Sayın Muhammad Pervaiz Malik'in liderlik ettiği 17 üyeli ziyaretçi Pakistan parlamenterler heyeti bugün burada Türk Gümrük ve Ticaret Bakanını ve İçişleri Bakanını ayrı ayrı ziyaret etti. 

Her iki Türk Bakan da Türkiye'deki 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimine karşı Pakistan halkı, parlamentosu ve liderleri tarafından gösterilen güçlü destek ve dayanışma için minnettar olduklarını söyledi.  

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkçi ile yapılan görüşme sırasında, her iki bakan kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşmasının (FTA) iki kardeş ülke arasındaki ticari bağları daha da geliştirmek için ileri giden bir yol olduğu görüşündeydi.  Kendileri, FTA'nın iki ülkenin liderleri tarafından öngörüldüğü üzere Pakistan-Türkiye ekonomik ortaklığı için başlıca bir itici güç sağlamasını ümit ettiler.  Her iki taraf yeni işbirliği fırsatlarının araştırılması ve kaçakçılığın, düşük faturalandırmanın vs. kontrol edilmesi gibi gümrük meselelerindeki deneyimlerin paylaşılması üzerinde anlaştı.  

Bakan Pervaiz Malik Pakistan ve Türkiye arasındaki özel ilişkilerin daha fazla parlamenterler düzeyinde değişimler ve insanlar arası temaslar aracılığıyla sürdürülmesi gerektiğini belirtti.  Kendisi Türk liderlerine, parlamentosuna ve halkına Keşmir davasına verdikleri destek için teşekkür etti. 

İçi
şleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ile yaptıkları görüşme sırasında, iki taraf da sanki ortak bir düşmanmışçasına terörizmle savaşmak ve ortadan kaldırmak için süregiden işbirliğinden memnun olduklarını söyledi.  Bakan Pervaiz Malik Türkiye'nin Keşmir meselesine verdiği kalıcı destek için minnettarlığını ifade etti ve hem Keşmir hem de Kıbrıs meselelerinin halkların isteğine göre çözülmesini umduğunu söyledi.  Pakistan tarafı aynı zamanda Pakistan'da üstlenilen trafik yönetimi, güvenli şehir projesi ve Yunus Kuvvetlerinin kurulması ve eğitimi gibi projelere Türkiye'nin verdiği destekleri övdü.  İnsan kaçakçılığını kontrol etmek için yapılan yakın işbirliği de ayrıca vurgulandı.

Modern Türkiye'nin kurucusuna saygılarını sunmak için, heyet Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesini ziyaret etti ve çelenk bıraktı.

Pakistan heyeti Ulusal Meclis Üyeleri Sayın Parveen Masood Bhatti, Sayın Shaista Pervaiz, Sayın Shahnaz Saleem Malik, Sayın Amra Khan, Choudhary Iftikhar Nazir, Sayın Tahira Aurangzeb, Sayın Seema Mohiuddin Jameeli, Sayın Mussarat Ahmedzeb, Dr. Muhammad Azhar Khan Jadoon, Sayın Shahida Rehmani, Sayın Musarat Rafique Mahesar, Sayın Suriya Jatoi, Sayın Shagufta Jumani, Sayın Naeema Kishwer Khan, Syed Ghazi Gulab Jamal, ve Sayın Iftikhar ud Din'den oluşmaktaydı.

Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Sayın Muhammad Syrus Sajjad Qazi de bu görüşmelerde bulunmaktaydı.

No comments:

Post a Comment