Keşmir meselesinin çözülmesi için sarsılmaz Türk desteği yeniden teyit edildi

ANKARA, 6 Şubat 2018: Toplumun çeşitli kesimlerini temsil eden yüzlerce Türk “Keşmir Dayanışma Günü Seminerine” katıldı ve Hint İşgalindeki Keşmir’in baskı 
altındaki insanlarıyla güçlü dayanışma isteklerini ifade etti ve demokratik kendi kaderini belirleme hakları için gözü kara desteklerini yeniden ifade etti.  Seminer Keşmir Dayanışma Gününü anmak için Pazartesi sabahı Ankara’da Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) ve Ankara’daki Pakistan Büyükelçiliğinin ortak işbirliğiyle düzenlendi. 

Çok sayıda saygıdeğer kişi, siyasi çalışan, akademik kişiler ve araştırmacılar, öğrenciler, medya, sivil toplum temsilcileri ve Pakistan topluluğu üyeleri seminere katıldı. 

Saadet Partisi Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Ahmet Yıldız, ESAM Başkanı Sayın Recai Kutan ve Türk Parlamentosundaki Türkiye-Pakistan Parlamenter Dostluk Grubu Başkanı Sayın Muhammet Balta katılımcılara hitap etti.  Kendileri Keşmir halkının temel hakları için verdiği ısrarlı mücadeleden övgüyle söz ettiler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği üzere bu en uzun süreli anlaşmazlığın Keşmir halkının isteklerine göre erkenden çözülmesi için çağrıda bulundular.  Kendileri aynı zamanda Keşmir anlaşmazlığı en son olarak çözümlenene kadar Pakistan’a Türk desteğinin devam etmesi için yeniden güvence verdiler. 

Türkiye’nin değişmez desteğini öven Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Syrus Sajjad Qazi Pakistan halkının Keşmirli kardeşleriyle tam bir dayanışma içinde durduğunu söyledi.  Kendisi dinleyicileri acımasız insan hakları ihlalleri hakkında bilgilendirdi ve hiçbir orandaki zalim gücün Keşmir halkının isteklerini kırmaya yetmediğini de ekledi.  

Bunun sonrasında, kayda değer bir akademik ve eski bir Türk Parlamentosu üyesi olan Prof. Dr. Oya Akgönenç Keşmir üzerindeki bir panel tartışmasının moderatörlüğünü yaptı.  Panelistler arasında Prof. Dr. Sencer İmer, Prof. Dr. M. Seyfettin Erol ve araştırmacı öğrenci Aydın Güven vardı.  Panelistler Keşmir anlaşmazlığının ortaya çıkışını detaylarıyla tartıştılar.  Kendileri Güney Asya’da barışın ve istikrarın Keşmir sorununun Keşmir halkının isteklerine göre adil bir biçimde çözülmesine dayanmış olarak kaldığı görüşündeydiler.  

İşgal Altındaki Keşmir’de Hint güvenlik güçlerinin yaptığı insan hakları ihlallerini vurgulayan bir belgesel de ayrıca gösterildi. Cammu ve Keşmir’in baskı altındaki insanlarının daha önce anlatılmamış acılarını betimleyen bir fotoğraf sergisi de konferans yerinde gösterime sunuldu.       



No comments:

Post a Comment