Yüksek katılımlı "Pakistan Günü" resepsiyonu Ankara'da düzenlendi, Kayda değer Türk akademisyeni Prof. Dr. Oya'ya Pakistan nişanı verildi

ANKARA: 24 Mart 2018: Çok sayıda saygıdeğer misafir Ankara'da 23 Mart'ta Milli Gün kutlamalarının bir parçası olarak düzenlenen ve  Pakistan'ın Türkiye Büyükelçisi Muhammad Syrus Sajjad Qazi'nin ev sahipliği yaptığı resepsiyona katıldı.  Kıdemli Türk sivil ve askeri liderler, önde gelen işadamları, medya temsilcileri, Pakistan topluluğu ve Türkiye'de bulunan diplomatlar "Pakistan Günü" resepsiyonuna katıldı.  

Onur konukları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Dr. Recep Akdağ, Türk Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Sayın Nurettin Canikli, Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal, Türk Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Orgeneral Ümit Dündar, Saadet Partisi Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu ve Büyük Birlik Partisi Başkanı Sayın Mustafa Destici vardı.

Büyükelçi Syrus Qazi hoşgeldiniz konuşmasında Pakistan-Türkiye kardeşliğinin devletler arası ilişkilerde benzersiz olduğunu söyledi.  Kendisi bu ilişkiyi zamanın ve coğrafyanın sınırlarını aşan kalpten kalbe bir ilişki olarak nitelendirdi.  Büyükelçi Türk Hükümetine Türk Silahlı Kuvvetlerinin T-129 ATAK helikopterlerinin İslamabad'daki Pakistan Günü geçit törenine katılımı için ve İstanbul Boğazı üzerindeki köprülerin 23 Mart'ta Pakistan'ın renkleriyle ışıklandırılması için teşekkür etti. 

Milli Savunma Bakanı Sayın Nurettin Canikli Pakistan ve Türkiye'nin gerçek eski dostlar olduğunu söyledi ve Türk halkının Pakistan'ın en zor günlerinde bile kendilerinin tarafında olacağına inandığını vurguladı. Kendisi Pakistan halkı ve Hükümeti tarafından 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişiminden sonra uzatılan destek eli için minnettarlığını ifade etti.  Bakan iki ülkenin de kendi coğrafyalarında benzer zorluklarla karşılaştığını vurguladı ve iki kardeş ülke arasında daha yakın bir savunma işbirliği olması gerektiğini belirtti. 


Pakistan Cumhurbaşkanı adına, Büyükelçi Syrus Qazi önde gelen bir Türk akademisyeni ve eski bir parlamenter olan Prof. Dr. Oya Akgönenç'e Pakistan-Türkiye ilişkilerini daha da geliştirmek için verdiği hizmetlerden ötürü Pakistan'ın prestijli “Tamgha-e-Imtiaz” nişanını verdi.

“Cinnah Genç Yazarlar Ödülleri Yarışması 2016-2017” başlıklı bir kitap da bu olay üzerine çıkarıldı.  Bu kitap Türkiye'nin 81 ilinden gelen lise öğrencilerinin 2016 ve 2017 yılında düzenlenmiş olan bir makale yarışması sırasında Pakistan-Türkiye ilişkileri üzerine yazdığı makalelerin bir derlemesidir.  

Misafirler Pencap, Sindh, Khyber Pakhtunkhwa, Belucistan, Gilgit-Baltistan ve Azad Keşmir'den gelen çeşitli mutfakları temsil eden özel olarak hazırlanmış yemek stantlarındaki Pakistan mutfağı çeşitlerinin keyfini çıkardı.

No comments:

Post a Comment